Windmolens in een landelijk gebied
© engel.ac/Shutterstock.com

Vijf windmolens langs de Oude Maas draaien al maanden niet als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat komt doordat de Duitse windmolenexploitant Nordex het doelwit was van een cyberaanval. Joost Eerdmans van JA21 maakt zich zorgen en wil weten hoeveel Nederlandse windmolens het afgelopen jaar getroffen zijn door cyberaanvallen.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid.

Duitse windmolenleveranciers doelwit van hackers

In maart en april werd de Europese windenergiesector opgeschrikt door een reeks cyberaanvallen. In korte tijd werden drie bedrijven in Duitsland aangevallen door hackers: Windtechnik, Nordex en Enercon. Daarbij werden belangrijke IT-systemen onklaar gemaakt en konden de windmolens niet langer op afstand worden bediend.

Cybersecurityexperts weten niet wie er achter de digitale aanvallen zit. Conti, een Russische hackersgroep met nauwe banden met het Kremlin, eiste de verantwoordelijkheid op.

Instabiliteit in de energievoorziening

De aanvallen op de Duitse leveranciers van windturbines treft ook ons land. Vijf windmolens van windpark Oude Maas bij Heinenoord staan al maanden stil. Dat komt doordat de IT-systemen van Nordex geïnfecteerd zijn met ransomware. Het bedrijf werd onder druk gezet om een onbekend bedrag aan losgeld te betalen. Dat weigerde Nordex. In plaats daarvan koos het ervoor om alle computers te vervangen en een nieuw bedrijfsnetwerk op te zetten.

Ronald Kloet, projectleider van Renewable Factory, de ontwikkelaar van windpark Oude Maas, denkt wel te weten waarom de windenergiesector het doelwit is van hackers. “Het gaat die criminelen om instabiliteit veroorzaken in de energievoorziening”, zo vertelde hij tegenover omroep Rijnmond.

Hij betreurt het dat de windmolens al maanden stil staan. “Net toen we klaar waren om de molens te installeren kwam de hack. Jammer, want dat is toch gemiste groene energieopbrengst. En onzekerheid, want niemand wist wat er ging gebeuren”, aldus de projectleider.

Meerdere Nederlandse windmolens doelwit van hackers?

Joost Eerdmans (JA21) is hier niet gerust op. Daarom heeft hij schriftelijke vragen gesteld aan de minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten over het hacken van windturbines. Het Kamerlid wil weten hoe pogingen er het afgelopen jaar zijn gedaan om systemen en netwerken van Nederlandse windmolens onklaar te maken. “In hoeveel gevallen waren deze cyberaanvallen succesvol en was er daadwerkelijk sprake van hacks door ransomware zoals bij het windpark Oude Maas?” Tevens wil hij weten op welke windparken de hackers hun zinnen hadden gezet.

Verder moet minister Jetten antwoord geven op de vraag hoe er met deze cyberaanvallen is omgegaan. “Zijn ze verholpen en zo ja, hoe?” Eerdmans is benieuwd welke rol de overheid heeft gespeeld in de afhandeling van de aanvallen. Volgens Kloet is zijn windmolenpark niet de enige die de afgelopen maanden het doelwit was van hackers. Volgens hem zijn door de cyberaanval op Nordex vier of vijf windmolenparkenprojecten geraakt.

Afhankelijkheid van buitenlandse partijen voor energievoorziening

Eerdmans wil tevens antwoord op de vraag hoeveel groene energie er door het stilstaan van de windmolens langs de Oude Maas niet is opgewekt. Zijn laatste vraag gaat over de afhankelijkheid van Nederland van het buitenland voor zijn energievoorziening. “In hoeverre kunt u volhouden dat uw inzet op windenergie ons minder afhankelijk maakt van het buitenland, terwijl u tegelijkertijd via Tennet grote offshore windprojecten gunt aan Chinese staatsbedrijven en uw windturbines vanuit het buitenland gewoon lamgelegd kunnen worden?”

Laat een reactie achter